Trening wspomagany- witaminy

udowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne (ludzki organizm ich nie syntezuje), w związku z czym muszą by

Trening wspomagany- witaminy Witaminy w treningu są tak samo ważne jak glutamina i inne suplementy. Dlatego warto poszukać .

Witaminy wg. Wikipedii

Witaminy ? grupa organicznych związków chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne (ludzki organizm ich nie syntezuje), w związku z czym muszą być dostarczane z pokarmem (najczęściej w postaci prowitamin)1. Przeciwne działanie do witamin wykazują antywitaminy1.

Brak określonej witaminy w organizmie to awitaminoza, niedobór ? hipowitaminoza, zaś nadmiar ? hiperwitaminoza1.

Pierwsza odkryta witamina (B1) została wydzielona przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1913 roku. Wprowadził on również nazwę tej grupy związków (łac. vita ? 'życie' i amina ? witamina B1 zawierała grupę aminową)1.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Witaminy


Nowicjusz na siłowni

Siłownia dla nowicjusza to ciężki orzech do zgryzienia, zwłaszcza, gdy dużo osób ćwiczy. Łatwo się wtedy zagubić, ale z drugiej strony zawsze jest kogo się zapytać o pomoc w ćwiczeniu na danym urządzeniu. Może dojść do poważnych kontuzji, które tylko zniechęcą nas do dalszych ćwiczeń.

Pomoc trenera może być w tych trudnych początkach wręcz niezbędna, aby ćwicząc się nie uszkodzić. Warto więc wydać te parę złotych więcej przez pierwszy miesiąc uczęszczania na siłownie, aby nie była to droga przez mękę.


Dlaczego witamina K jest ważna?

Niedobory witaminy K mogą powodować poważne problemy z krzepnięciem krwi oraz zaburzeniami pracy jelit, co może negatywnie odbić się na zdrowiu całego naszego organizmu. Co ciekawe o niedobór tej witaminy jest dość łatwo.

Nadmiar antybiotyków czy środków przeciwbólowych może powodować niedobór tej witaminy. Na nieszczęście konserwanty zawarte w przetworzonej żywności również wpływają na niski poziom witaminy K w naszym organizmie. Niedobór możemy uzupełniać suplementami oraz warzywami liściastymi, strączkowymi oraz pomidory.



© 2019 http://mpp.katowice.pl/