Podział odżywek na trzy typy
Odżywki można podzielić na trzy główne typy ze względu na czas stosowania. Są to: przed treningówki, treningówki, i po treningówki. Nazwy tych grup są dość jednoznaczne, ale po co tak na prawdę cały ten podział. Czy nie wystarczy po prostu zażywać dane substancje w odpowiedniej ilości? Otóż wg. badań, nie.
Okazuje się bowiem, że organizm ma różne zapotrzebowanie w zależności od tego czy jesteśmy po, w trakcie czy przed treningiem. Przed treningówki maja ans przygotować na budowę mięśni i spalanie tłuszczy. W trakcie treningu chodzi o uzupełnienie minerałów i wody, czyli w grę wchodzą głównie napoje izotoniczne. Natomiast po treningu chcemy uzupełnić energię (węglowodany) i szybko uzupełnić białka, żeby zmniejszyć katabolizm.
Zapotrzebowanie energetyczne dla sportowców - krótko i an temat w Wikipedii
Ustalenie normy na energię w sporcie determinowane jest szeregiem czynników m.in.:
masą ciała,
intensywnością,
długością i częstotliwością treningów,
dyscypliną sportu,
procesem wzrastania
indywidualnym wahaniom w zapotrzebowaniu.
Nadrzędnym zdaniem w planowaniu jadłospisu jest ustalenie równowagi pomiędzy energią przyjmowaną, a wydatkowaną. Utrzymanie tego bilansu jest warunkiem rozwoju fizycznego, zdrowia i aktywności zawodowej człowieka. Odstępstwo od tej równowagi, utrzymujące się w dłuższym czasie może doprowadzić do wycieńczenia organizmu lub do nadwagi i otyłości. Najprostszą metodą kontroli równowagi energetycznej jest codzienne ważenie się na czczo.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zapotrzebowanie_energetyczne_dla_sportowców
O kazeinie w Wikipedii
Kazeina (sernik) ? białko z mleka, które zostaje wyodrębnione w procesie trawienia poprzez działanie podpuszczki.
Kazeina podpuszczkowa ułatwia wchłanianie białka z przewodu pokarmowego, ponieważ pokarm pozostaje w nim dłużej. Podpuszczka występuje tylko u osobników młodych, dlatego niektóre źródła podają, że spożywanie mleka przez osobniki dorosłe nie dostarcza zbyt wielkiej ilości białka i wapnia, gdyż mleko nie jest w pełni przyswajane przez przewód pokarmowy.
Kazeina kwasowa techniczna wytwarzana z mleka krowiego przy zastosowaniu kwasów. Ma zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu.
Kazeina należy do fosfoprotein i glikoprotein, co oznacza, że w łańcuchu białka wbudowywane są reszty cukrowe i fosforanowe.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kazeina